Filmul „Q.E.D.”, proiectie de gala la Cluj, in prezenta echipei @ 10 octombrie

Scris de  Sep 30, 2014

Cel mai apreciat film românesc al anului, „Q.E.D.”, scris și regizat de Andrei Gruzsniczki și selecționat în circa 20 de festivaluri internaționale, va avea o proiecție de gală la Cluj sâmbătă, pe 11 octombrie, în cadrul Festivalului Internațional de Film Comedy. Clujenii vor avea ocazia să vadă filmul și să întâlnească o parte din echipă la Cinema Florin Piersic, de la ora 20.30. Vor răspunde întrebărilor publicului regizorul Andrei Gruzsniczki, producătoarea Velvet Moraru, actorii Sorin Leoveanu și Dorian Boguță.

„Q.E.D.” se lansează pe ecrane începând cu 10 octombrie. În prima săptămână, spectatorii din Cluj pot vedea filmul la Cinema City Iulius Mall și Cinema City din Polus Center.

 

Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe. În rolurile centrale: talentații actori de teatru Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr. Tensiune, compromis, prietenie și trădare, într-un film care împrumută din aerul filmelor clasice de spionaj și îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

Florin Piersic Jr. foto Ancuta Iordachescu

Filmul și marchează o premieră în cinematografia românească de după 1989: este primul realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1987) încoace. Vivi Drăgan Vasile, director de imagine cu peste 40 de filme în portofoliu, semnează imaginea ambelor producții. Un alt punct forte al filmului este scenografia semnată de Cristian Niculescu și premiată la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST. Montajul îi aparține Danei Bunescu, iar costumele – Svetlanei Mihăilescu.

 

O poveste despre paranoia și trădare – parte thriller, parte comedie de moravuri”, îl descria „The New York Times”, după proiecția de la festivalul New Directors/ New Films, în această primăvară. Potrivit publicației de specialitate „Variety”, „Q.E.D.” este excelent filmat în alb-negru și reușește „o remarcabilă recreare a epocii”. Iar criticii „The Hollywood Reporter” apreciază că este „un film inteligent structurat și bine jucat”.

 

„Q.E.D.” a obținut Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și a fost proiectat în circa 20 de festivaluri, la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul „Variety Critics Choice”. A fost singurul film românesc din competiția internanțională TIFF 2014 și a câștigat, totodată, Marele Premiu Golden Taiga la International Debut Film Festival, desfășurat în orașul Khanty-Mansiisk din Siberia.

 

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009), debut proiectat și premiat în numeroase festivaluri.

 

Trailer

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010).

 

Ne găsiți pe Facebook: https://www.facebook.com/qedfilmul

Ultima modificare Marți, 30 Septembrie 2014 14:05
Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.