Marcel Iures si George Mihaita la Teatrul National in mai

Scris de  Apr 29, 2014

Din seria spectacolelor fără cusur, puse în scenașsi jucate de profesionisti, își face simițită prezența o noua piesa de teatru de excepție, intitulată „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, o dramatizare după „Moromeții” de Marin Preda, concepută de cunoscutul realizator de televiziune Cătălin Ștefănescu și regizată de Alexandru Dabija.

După succesul înregistrat pe scenele din București, a venit și rândul iubitorilor de teatru din Cluj, să descopere și să vizioneze productia „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, spectacol ce va avea loc în data de 14 mai la Teatrul Național din Cluj-Napoca, începand cu orele 19:00.

 

Conceput ca un dialog între două personaje exponențiale – Ilie Moromete și Cocoșilă, montarea prezintă întâlnirea cu doi actori magistrali, Marcel Iureș (Moromete), un artist al nuanțelor hatre și George Mihaita (Cocosilă), în același registru al firescului absolut, cum ne-a obișnuit de la începutul carierei până la ultimul rol. Spectacolul prilejuiește numeroase momente de ilaritate, precum și reflecții asupra universului românesc realist si mitic. „Păi…despre ce vorbim noi aici, domnule?”, una dintre cele mai apreciate piese de teatru ale momentului, s-a dovedit a fi o punere în scena emoționantă și profundă, ce stârnește hohote de râs, dar și sentimente tulburatoare.

 

„Nu prea știu cum e să vorbești despre tărăni într-o lume care are ”casa la țară”.

Nu prea știu cum e să fii mare scriitor când “intri în manuale”. Sau când breasla te tot propune la premiul Nobel.

Fiecare cultură cu mâncărurile și creatorii ei.

Mi-e frică de țărani și de dramaturgia contemporană. Pe de altă parte, am vrut dintotdeauna să văd o piesă cu țărani. Și, uite că am parte de ea.

Mă bucur, ăsta e cuvântul. Mă bucur de piesa lui Cătălin Ștefănescu, de fabulosul roman al lui Preda, de actorii George și Marcel. Așa e la noi, ne bucurăm de toate prostiile.” – regizorul Alexandru Dabija.

 

„Ii datorez lui Alexandru Dabija toata experienta acestei povesti fabuloase. A lui a fost ideea reintalnirii cu acest roman atat de important in literatura de la noi. Eu nu am facut decat sa raspund, asa cum am putut, la propunerea asta. Dupa cum tot Dabija a fost cel care ne-a condus, discret, prin toate momentele ei. Iar lucrul in interiorul acestei echipe e un privilegiu. E exact asa cum spun povestile frumoase, despre echipe frumoase. Adica seriozitate adevarata, atunci cand e vorba de munca, si ironie cat cuprinde, hahaiala, discutii in contradictoriu pana spre dimineata, odata ce fiecare dintre noi isi va fi facut treaba. Iar lucrul direct cu un asemenea regizor, cu actori de anvergura lui Marcel Iures sau a lui George Mihaita, inseamna o SCOALA in cea mai pura semnificatie a acestui cuvant. Nu in ultimul rand, inseamna fericirea de a descoperi lucruri impreuna, sub ocrotirea unei vechi si fascinante prietenii. Toate astea intr-un spatiu facut pentru asa ceva.” - Catalin Stefanescu

 

Durată: 75 min (fără pauză)

Biletele au fost puse în vânzare și sunt disponibile la preț variabil în funcție de categoria de loc, astfel: VIP - 90 lei, Cat. I - 80 lei și Cat. II - 70 lei. Acestea pot fi achizitionate de la Sala Operei din Cluj si online prin www.vreaubilet.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook