Imprimă această pagină

Civic Citizen for my CommEUnity - despre cetatenie si voluntariat

Scris de 

Organizația Centrul pentru Studiul Democrației din Cluj-Napoca în parteneriat cu Scambieuropei din Italia organizează în perioada 25 mai – 2 iunie 2014 la Cluj-Napoca proiectul „Civic Citizen for my CommEUnity” finanțat prin programul Tineret în Acțiune, Acțiunea 1.1.

 

Scopul proiectului este să faciliteze învățarea despre domenii ce implică educația civică precum: importanța voluntariatului, drepturile tinerilor Europeni, ecologie, oferirea de prim ajutor și valoarea diversității culturale într-o societate democrată.

 

 

Proiectul se adresează unui număr de 20 de tineri din România și Italia cu vârste cuprinse între 18-25 de ani care doresc să se implice activ în comunitatea din care fac parte.

 

 

Ideea proiectului „Civic Citizen for my CommEUnity” vine în contextul scăderii încrederii populației în instituțiile statului, instituțiile europene și partidele politice ce au dus la creearea unor conflicte și probleme în viața de zi cu zi a societății. Scepticismul tinerilor, stresul și nepăsarea, strâns legate de aceste probleme, duc la o pasivitate ce îi împiedică pe mulți tineri să se implice în acțiuni de voluntariat.

 

 

Obiectivele proiectului sunt:

 

 

1. Informarea asupra comportamentului civic pozitiv și construirea profilului cetățeanului european

 

2. Dezvoltarea unui comportament civic ce constă în capacități de implicare activă în comunitate, participare publică, public speaking, rezolvarea pașnică a conflictelor, apărarea drepturilor cetățeanului european, implicarea activă în acțiuni de voluntariat, prim ajutor etc.

 

3. Informarea asupra oportunităților de implicare în comunitate

 

4. Stimularea interacțiunii interculturale pentru deschiderea a noi orizonturi strâns legate de comunitatea europeană
Timp de 9 zile, tinerii vor putea dobândi informații legate de spiritul civic prin metode non-formale de lucru precum exerciții de energizer, brainstorming sau Open Space.

 

 

Centrul pentru Studiul Democrației a fost înființat în anul 2006 în cadrul Departamentului de Științe Politice, Facultatea de Științe Politice și Administrative, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar de 7 ani, organizația își însușește rolul de a face față principalelor provocări cu care se confruntă România, respectiv cel de a asigura succesul integrării europene. Proiectele de cercetare coordonate de acest centru analizează, în principal, problemele democratizării, migrației, a etnicității și, cel mai important, a educației civice.

 

 

Asociația culturală Scambieuropei a fost înființată în 2009 și se axează pe dezvoltarea spiritul civic prin promovarea ofertelor de lucru, burselor școlare, internship-uri, voluntariat și schimburi culturale. Scopul principal al organizației este de a găsi și a oferi oportunități tinerilor din Italia pentru a avea șansa să experimenteze mobilitatea Europeană și/sau extra-Europeană. Organizația a dezvoltat o direcție dublă a activităților: una la nivel internațional prin care promovează activitățile de schimb de tineri, voluntariat și alta la nivel local prin care ajută tinerii să dobândească un spirit civic și să înțeleagă apartenența lor la Uniunea Europeană în viața de zi cu zi.

 

 

Programul „Tineret în Acțiune” este un program al Uniunii Europene care susține activitățile tinerilor de învățare non-formală. Finanțat de Comisia Europeană, „Tineret în Acțiune” promovează cetățenia activă în rândul tinerilor, dezvoltarea sentimentelor de toleranță, încredere și solidaritate.

Bianca Gângă

Content Writer la Campuscluj.ro şi mândră de asta. Blogger ocazional şi şoricel de bibliotecă. Rockoholic, coffeeholic, chocoholic, funholic şi pasăre de noapte.

Website arylequine.wordpress.com