Imprimă această pagină

BocterApp - prima aplicatie pt. smartphone din Cluj care detecteaza controlorii CTP

Scris de 

Tinerii clujeni își arată creativitatea din nou prin crearea aplicației BocterApp, prin care orice utilizator de smartphone poate anunţa pe ce autobuz, troleibuz sau tramvai se controlează bilete.

 

Ideea aplicaţiei BocterApp e simplă: orice utilizator de smartphone care are aplicaţia instalată poate să-i avertizeze pe ceilalţi călători care au descărcat aplicaţia de existenţa „bocterilor” pe o linie sau alta. „Dacă vezi un controlor, intri în aplicaţie, avertizezi şi lumea de pe o anumită rază va primi notificări. E un fel de check-in. Totul trebuie să fie acum one click”, explică Iancu pentru voceatransilvaniei.ro.

Tinerii care lucrează la aplicaţia BocterApp spun că nu îşi doresc să falimenteze CTP-ul, ci vor să pună umărul şi să schimbe un sistem pe care îl consideră greşit. „Vrem să se respecte regulile, dar şi să se schimbe unele din ele. De exemplu, călătorii se plâng că sunt îmbrânciţi de controlori. Bine, sunt sigur că e şi invers, copii care îi înjură. În viziunea mea, controlorii, pentru că ştiu că nu au dreptul să îţi facă nimic, recurg la intimidare. Ca să reducem astfel de cazuri lucrăm la această aplicaţie”, spune Iancu. „Ei au dreptul să îţi ceară să te legitimezi, nu să te oblige. Eu unul am fost obligat. M-au ţinut de ghiozdan până le-am dat buletinul”, povesteşte Raul.

 

De altfel, tinerii susţin că, în măsura în care aplicaţia va fi folosită, schimbare va veni inevitabil. Tinerii spun că aplicaţii de acest gen nu există, cel puţin nu pentru transportul în comun. Şoferii au la dispoziţie aplicaţii pe iOS şi Android, aplicaţii pe care pot anunţa radarele de pe diferite drumuri. De altfel, tinerii spun că aceste aplicaţii sunt sursa de inspiraţie.

 

Aplicaţia BocterApp va putea fi descărcată gratuit, însă doar pentru o perioadă de timp de aproximativ şase luni. „Dacă aplicaţia schimbă ceva, dacă se schimbă regulile şi se îmbunătăţesc condiţiile de pe transportul în comun, o vom scoate de pe piaţă. Oricum va fi gratis, nu avem nicio intenţie de monetizare. Nu suntem anti-sistem, suntem o comunitate care vrem servicii mai bune. Aplicaţie e un semn de alarmă”, explică Raul.

 

Tinerii se plâng că sistemul SMS prin care călătorii îşi pot cumpăra bilete nu funcţionează, iar controlorii sunt, de obicei, agresivi şi încearcă să-i intimideze pe cei care nu au bilet.

 

În final, cei doi tineri punctează foarte clar ideea lor: nu îşi doresc să faciliteze călătoriile frauduloase, ci să schimbe un sistem învechit, în care intimidarea şi şmecheria fac legea. Lansarea va avea loc în octombrie, atunci când Clujul va fi invadat de studenţi, aceştia fiind targetul echipei care dezvoltă BocterApp.

 

Sursa: voceatransilvaniei.ro

Sursa foto: dribbble.com

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.