Imprimă această pagină

UBB se afla in topul University Ranking by Academic Performance (URAP)

Scris de 

Universitatea Babeş-Bolyai ocupă locul 690 în Ranking by Academic Performance (URAP), ediţia 2015 – 2016. Trei universităti româneşti fac parte din categoria B++ (care începe de la locul 504 şi se termină la poziţia 906). UBB ocupă poziţia a doua la nivel naţional, după UPB (Universitatea Politehnică Bucureşti), cu un scor superior UPB la indicatorul Colaborări internaţionale. Scorurile obţinute de cele 3 universităţi din categoria B++ sunt, de altfel, destul de apropiate.

 

Prezenta ediţie a fost lansată pe 20 decembrie 2015 şi include 18 universităţi din România, situate între locurile 621 şi 1989 la nivel mondial. Ierarhizarea include în total 2000 de universităţi la nivel mondial.

 

Remarcăm, de asemenea, prezenţa în ierarhizare a tuturor membrilor consorţiului Universitaria, precum şi a celorlalte universităţi mari din Cluj (UMF, USAMV, UTCN). Toate detaliile referitoare la punctajele universităţilor româneşti le puteţi găsi accesând link-ul: http://www.urapcenter.org/2015/country.php?ccode=RO&rank=all.

 

Acest ranking este bazat pe 6 indicatori (conform website-uluihttp://www.urapcenter.org/2015/methodology.php?q=3).

  1. Articole, adică productivitatea ştiinţifică, pentru anul 2014, date oferite de InCites (serviciu al Thomson Reuters), cu o pondere de 21% din total.
  2. Citări, adică impactul cercetării – măsoară numărul total de citări din perioada 2012 – 2014, date oferite de InCites, cu o pondere de 21% din total.
  3. Număr total documente – măsoară sustenabilitate şi continuitatea productivitătii ştiinţifice, acoperă numărul total de documente ştiinţifice (articole, prezentări la conferinţe, recenzii, scrisori, discuţii, etc.) pentru perioada 2012 – 2014*, date oferite de Web of Science (tot serviciu al Thomson Reuters). Ponderea acestui indicator este de 10%.
  4. AIT (Article Impact Total) – măsoară calitatea cercetării, în funcţie de numărul mediu de citări per articol al unei instituţii, în funcţie de numărul mediu de la nivel mondial în 23 domenii ştiinţifice, între 2012 şi 2014. Ponderea acestui indicator este de 18%.
  5. CIT (Citation Impact Total) – măsoară calitatea cercetării, similar AIT, măsoară impactul cercetării unei instituţii în funcţie de numărul mediu de citări per articol, ponderat faţă de nivelul mondial în 23 de domenii ştiinţifice, între 2012 şi 2014*. Ponderea acestui indicator este de 15%.
  6. Colaborări internaţionale – măsoare reputaţia la nivel mondial a universităţii. Datele se bazează pe numărul total de publicaţii care au un co-autor de la o universitate străină, furnizate de InCites, pentru perioada 2012 – 2014*. Ponderea acestui indicator este de 15%.
  7. Remarcăm, de asemenea, prezenţa în ierarhizare a tuturor membrilor consorţiului Universitaria, precum şi a celorlalte universităţi mari din Cluj (UMF, USAMV, UTCN). Toate detaliile referitoare la punctajele universităţilor româneşti le puteţi găsi accesând link-ul: http://www.urapcenter.org/2015/country.php?ccode=RO&rank=all.
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.