Imprimă această pagină

Principii de proiectare HVAC si componentele majore ale sistemului de aer conditionat

Scris de 

Fie ca doriti un upgrade al unui sistem existent sau cautati unul nou, o buna cunoastere a principiilorde incalzire si de aer conditionat, a design-urilor si a modelelor tipice, va va permite sa luati deciziile buna atunci cand vine momentul.

HVAC inseamna incalzire, ventilatie si aer conditionat (Heating, Ventilation, and Air Conditioning)

Acesta este sistemul care regleaza temperatura din interiorul unei cladiri si, in unele sisteme, calitatea aerului, de asemenea. Principiile de proiectare HVAC includ teoria de baza de functionare a sistemului si a factorilor care determina marimea si capacitatea echipamentului instalat in sistem.

Principiile de baza ale design-ului, operarii si determinarii cerintelor de capacitate ale unui HVAC

Atunci cand se actualizeaza un sistem de aer conditionat curent sau se pregateste construirea unuia nou intr-o cladire rezidentiala sau comerciala, unul dintre cele mai importante considerente de proiectare este calcularea corecta a sarcinilor de incalzire si racire pe care sistemul le va suporta. Aceste calcule sunt indispensabile oricarei persoane care este in cautarea unui sistem si sunt extrem de importante pentru a lua deciziile corecte in ceea ce priveste design-ul ideal pentru incaperea, locuinta sau cladirea dumneavoastra.

Componentele unui sistem HVAC

Exista doua componente principale ale unui sistem de aer conditionat. Aceste doua parti sunt sistemul de tratare a aerului, de incalzire si de racire si schimbatorul de caldura. In cele mai multe cazuri, sursa de caldura este un anumit tip de cuptor. Intr-un sistem de aer conditionat, sistemul de racire este compus dintr-un numar de subcomponente unice, precum bobine evaporatoare si condensatoare, compresoare, tubulatura, valve, etc. De exemplu, partea de aer conditionat a unui sistem cere agentului frigorific sa raceasca aerul din interiorul cladirii, astfel incat intr-un sistem se va gasi de asemenea si agenti frigorifici.

Agentii frigorifici

Cele mai multe aparate de aer conditionat functioneaza pe principiul de comprimare si de expansiune a gazelor. Acest gaz este cunoscut in industria sistemelor de aer conditionat si de refrigerare ca agent frigorific. Atunci cand acest agent frigorific este comprimat, el devine destul de rece. Acest agent frigorific este apoi pulverizat in schimbatorul de caldura cu ajutorul unui fel de supapa de expansiune. Au existat patru tipuri de agenti frigorifici principali utilizati in aparatele de aer conditionat de-a lungul anilor. Agentul frigorific primar a fost R-12, cu toate ca aceste este usor inlocuit de catre R-34a.

Instalarea sistemului de aer conditionat

Un sistem HVAC cu componente care sunt instalate incorect sau instalate in moduri care sunt dezavantajoase este unul prost conceput. Maximizarea fluxului de aer in intreaga unitate a schimbatorului de caldura asigura un transfer de caldura la nivel maxim si eficienta maxima a sistemului. Un sistem de aer conditionat, care este instalat in mod necorespunzator va avea, de asemenea, o eficienta diminuata. Plasarea termostatului prea aproape de o gura de aer sau de locul de returnare a aerului, de exemplu, va provoca, de asemenea, o scadere a eficientei.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro