Profesor de la UBB acuzat de o fosta doctoranda ca i-ar fi plagiat in intregime lucrarea

Scris de 

Un profesor universitar de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai" (UBB) este acuzat de o fostă doctorandă că i-ar fi plagiat în întregime lucrarea de doctorat pe care acesta a coordonat-o şi ar fi publicat o carte, alături de alţii. Valeria Gîdiu, fost doctorand la UBB, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că a depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenţia Comisiei de Etică a universităţii, dar şi la Decanatul FSEGA şi că cere retragerea cărţii plagiate de pe piaţă.  

"Sunt revoltată de această situaţie de plagiat. Eu am susţinut în ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul «Academia de înalte studii comerciale şi industriale Cluj - Braşov 1920 - 1950», coordonator ştiinţific fiind profesorul universitar Gheorghe Popescu, de la FSEGA. Ulterior, în acelaşi an, am publicat teza în două volume la Editura Grinta, acreditată la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS).

 

Cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus am descoperit, sâmbătă, la standul Universităţii Creştine «Dimitrie Cantemir», o carte cu acelaşi titlu, dar semnată de Gheorghe Popescu şi alţi trei autori, apărută în anul 2013. Am făcut o comparaţie între cele două cărţi şi am fost neplăcut surprinsă să constat că textul din volumul meu coincide în totalitate, inclusiv ca referinţă bibliografică, cu textul din cartea cumpărată. E incredibil. Nu m-a consultat şi nici nu m-a anunţat nimeni dintre autorii cărţii cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar în «Cuvântul Înainte», undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, aşadar, o referinţă bibliografică. Am depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenţia Comisiei de Etică a universităţii, dar şi la Decanatul FSEGA", a spus Gîdiu.  

 

Potrivit acesteia, la elaborarea tezei de doctorat a lucrat pe un fond din cadrul Arhivelor Naţionale Cluj, fiind primul cercetător care a studiat acest fond.   Valeria Gîdiu a menţionat că aşteaptă din partea Comisiei de Etică a UBB retragerea de pe piaţă a cărţii lui Gheorghe Popescu.

 

"Eu nu ştiu să mai fi făcut cineva aşa ceva. Dincolo de furtul intelectual, nu cred că poate fi numit profesor. Menirea unui profesor este alta şi nu cred că un profesor trebuie să facă aşa ceva", a afirmat Valeria Gîdiu.  

 

Aceasta a adăugat că, în afară de Gheorghe Popescu, ştie că un alt autor care apare în carte, Radu Danciu, este decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir", iar un alt autor, Tudor Popescu, ar fi fiul lui Gheorghe Popescu.  "Al treilea autor, Ruben Filimon, nu ştiu cine este", a precizat Gîdiu.   Gheorghe Popescu nu a putut fi contactat.

 

Valeria Gîdiu este lector universitar şi predă, ca şi colaborator, la Facultatea de Business a UBB.

 

Sursa: gandul.info

Sursa foto: monitorulcj.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.