Imprimă această pagină

Dronele vor invada Clujul la Liberty Multirotor Racing

Scris de 

Asociația Română de Aeromodelism organizează, în parteneriat cu Liberty Technology Park Cluj, competiția „Liberty Multirotor Racing 2017”.  Aproximativ 16 piloți de aeromodele sunt așteptați să se întreacă în 26 și 27 august, în cadrul parcului tehnologic, sub privirile tuturor celor curioși să afle mai multe despre acest tip de sport modern, intrat recent și în țara noastră.

 

„Asociația Română de Aeromodelism organizează asemenea competiții cu caracter deschis pentru a veni în sprijinul pasionaților de acest sport, pe care îl considerăm nobil. Vrem să promovăm în România aeromodelismul și modelismul în general”, a declarat Babos Andras Sandor, președintele Asociației Române de Aeromodelism.  Competiția se va desfășura la Liberty Technology Park Cluj, iar accesul publicului este gratuit. Programul evenimentului pentru public: sâmbătă, 26 august, între orele 12 și 19, iar duminică, 27 august, între orele 10 și 17.  „Suntem mândri să găzduim prima competiție de multirotoare de curse din Cluj-Napoca, mai ales că am descoperit că majoritatea rezidenților parcului nostru tehnologic sunt pasionați de inovație, noi tehnologii și noi sporturi”, a declarat Nina Moldovan, CEO Liberty Technology Park Cluj.

 

Din punct de vedere tehnic este un „quadcopter”, adică un aeromodel cu patru motoare și patru elice, iar pentru a fi competitiv în curse este construit cu accent pe agilitate și manevrabilitate. Piloții zboară multirotoarele pe diferite tipuri de piste, folosind o radiocomandă RC cu două joystick-uri și ochelari FPV (first-person view), prin care văd în direct imaginea transmisă de camerele video de pe aparat. Aceste multirotoare sunt cunoscute de publicul larg și sub denumirea de „dronă”. Potrivit terminologiei de specialitate, dronele sunt aparate utilitare – folosite în scop lucrativ, în domeniul militar etc. Atunci când sunt folosite în scop sportiv ori recreativ, sunt aeromodele.

 

Participanții stau unul lângă altul în cabine staționare, cu radiocomanda RC în mână și ochelarii FPV la ochi. Fiecare aparat are propria culoare LED, iar spectatorii le pot diferenția cu ușurință. Pista are setate o linie de pornire și una de sosire și este un curs tridimensional – aparatele vor zbura în sus, în jos, în jurul și prin diferite puncte de control, obstacole, tunele și porți. În timpul cursei, multirotoarele pot atinge viteze de până la 140 km/h și o accelerație de la 0 la 100 de km în 1,8 secunde.  Suprafața totală a pistei de zbor de la eveniment va avea aproximativ 20.000 mp, iar spectatorii vor putea urmări cursele cu ajutorul unui ecran de 3,8 x 3,2 m.

 

Cursele cu multirotoare, mai populare în țările vestice, reprezintă încă o noutate în țara noastră. Primele competiții au avut loc anul trecut – la București, Brașov și Salina Turda, iar în 2017 au mai fost organizate competiții doar la București și Brașov. Potrivit reprezentanților ARA, în România există în prezent aproximativ 60 de piloți care practică această ramură sportivă, iar tendința este de creștere, în special în rândul tinerilor.

 

Citeste si:

---> Voluntariatul in centrele de plasament ti se pare o idee buna? Aplica acum!

---> O nou banda dedicata pentru transportul in comun in zona centrala

 

Sursa: cluju.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.