Cursuri de prim ajutor pentru studentii clujeni

Scris de 

Cum ne-a obișnuit deja, Clujul are grijă ca studenții să fie informați într-o manieră cât mai completă. Astăzi, tinerii studenţi au ocazia să afle cum pot acorda primul ajutor unei victime în cadrul campaniei "Învaţă să salvezi o viaţă!" lansată la Cluj de către Consorţiul Organizaţiilor Studenţeşti.

Participanţii la cursuri vor şti atât teoretic, cât şi practic ce trebuie să facă pentru a acorda primul ajutor în cazul accidentelor rutiere, dar nu numai.

 

„Trebuie să verificăm dacă respiră. Pentru aceasta vom ridica gâtul cu mâinile pe frunte şi pe bărbie, ridicăm bărbia şi ne aşezăm obrazul deasupra gurii lui pentru a simţi şi pentru a privi toracele şi pentru a auzi dacă respiră”, vin primele explicaţii pentru cursanţi.

 

„Masajul cardiac se efectuează cu podul palmei în mijlocul toracelui, cealaltă mână deasupra, coatele este foarte important să fie întinse şi umerii paraleli cu sternul şi se face compresiunea cu cinci, şase centimetri, cât trebuie să coboare sternul, şi frecvenţa trebuie să fie de 100-120 pe minut”, mai explică instructorul.

 

Studenţii sunt de părere că astfel de campanii sunt foarte utile, mai ales la frecvenţa cu care se produc accidentele rutiere.

 

„Mi se pare foarte util, foarte practic. Se întâmplă zi de zi să vezi cazuri de genul acesta şi să nu ştii să acorzi primul ajutor şi este un lucru esenţial. Cred că ar trebui să ştie fiecare dintre noi”, spune un student.

 

Cei care ajung în situaţia de a ajuta o persoană rănitî într-un accident trebuie să ştie că victima nu trebuie bruscată, ventilaţiile nu se fac persoanelor străine pentru a nu contacta diferite boli şi, bineînţeles, trebuie să sune imediat la 112.

 

Campania va avea loc până în data de 17 mai. Miercuri, 15 mai, va avea loc o simulare a unui accident rutier pe strada Piaţa Unirii.

 

Sursa: citynews.ro

Sursa foto: bewhere.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook