Scandal cu privire la plagiat si la UMF Cluj

Scris de 

Un scandal de plagiat amenință din nouă lumea academică clujeană. Fostul rector şi preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie  din Cluj-Napoca, Marius Bojiţă, este suspectat de plagiat. Lucrarea incriminată a fost publicată chiar sub egida universităţii clujene.

Volumul al doilea din lucrarea prof. univ. Marius Bojiţă (71 de ani),  „Analiza şi controlul medicamentelor”, publicat în 2003, adică în perioada în care era rectorul UMF “Iuliu Haţieganu”, a preluat zeci de pagini dintr-o operă a unor cercetători americani, intitulată  „Chemometrics A Practical Guide”. Plagiatul a fost semnalat de reprezentanţi ai lumii academice.

 

Mai grav este că volumul a fost publicat sub egida universităţii clujene, prestigioasa instituţie de învăţământ superior girând, practic, valoarea lucrării. Culmea ironiei, în 2011, Marius Bojiţă, în calitate de preşedinte al UMF “Iuliu Haţieganu”, a contribuit la modificarea Cartei universităţii, care instituie măsuri aspre de sancţionare a plagiatului.

 

A copiat dintr-o lucrare publicată în SUA

Capitolul 16 al lucrării profesorului Marius Bojiţă, „Utilizarea chemometriei în analiza şi controlul medicamentelor” a fost preluat, cuvânt cu cuvânt, din opera “Chemometrics A Practical Guide” (cap. 3 “Preprocessing”), elaborată de cercetătorii americani Kenneth R. Beebe, Randy J. Pell şi Ary Beth Seasholtz. Aceştia au publicat lucrarea în 1998, la New York, cu cinci ani mai devreme de apariţia volumului scos de Marius Bojiţă. Preluarea s-a făcut fără respectarea uzanţelor academice privind citarea.

 

A reprodus până şi graficele

Autorii nu au făcut nici măcar efortul de a masca plagiatul prin anumite reformulări sau folosirea unor sinonime. Nu a fost schimbată nici topica frazei. „De exemplu, primul element în vector este adesea şters, deoarece el nu poate fi în centrul ferestrei (...)” este în oglindă perfectă cu fraza „For example, the first element in the vector is often deleted because it cannot be in the middle of a window (...)”. Marius Bojiţă a preluat nu numai textul lucrării americane, dar şi graficele, formulele şi figurile. Este cazul celor de la paginile 678-694 ale volumului său.

 

Plagiat “din eroare”

Profesorul Marius Bojiţă a susţinut că a preluat din lucrarea “Chemometrics A Practical Guide” doar “nişte grafice şi figuri”, nu însă şi text, şi că la mijloc ar fi vorba de o simplă eroare. “A fost o greşeală la vremea respectivă, cartea este indicată la bibliografie, a fost doar o eroare că nu am indicat paginile”, a declarat pentru “Adevărul” Marius Bojiţă. În apărarea sa, fostul rector a susţinut că, în 2003, ar fi fost cu totul alte reguli referitoare la citare. Asta cu toate că normele academice nu au fost modificate între timp. “Nu am ştiut la vremea respectivă. A fost în 2003, de atunci s-au schimbat mai multe... Noi am crezut atunci că e suficient să trecem cartea la bibliografie. A fost o eroare, ne-o însuşim, nu am ce să zic altceva. Dacă o să reedităm volumul, o să îndreptăm eroarea”, a mai precizat Marius Bojiţă.

 

Cine este Marius Bojiţă?

Profesorul universitar Marius Bojiţă a fost mulţi ani rector şi preşedinte al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Deţine împreună cu famila sa lanţul de farmacii “Tesa”, din Cluj, care funcţionează, din 2011, sub brandul “Ropharma”. Anul trecut, numele lui Marius Bojiţă a fost implicat într-un scandal legat de modul în care era distribuit în farmacii medicamentul Euthyrox, necesar bolnavilor cu afecţiuni ale glandei tiroide. În plina criză a acestor medicamente, farmaciile “Tesa”, deţinute de familia lui Marius Bojiţă, erau singurele care livrau Euthyrox în judeţul Cluj.

 

Cum se maschează un plagiat?

Marius Bojiţă a susţinut că nu a plagiat, din moment ce a menţionat „lucrarea-mamă”  la bibliografie. Ghidurile împotriva plagiatului îl contrazic. Acestea atrag atenţia în mod explicit că simpla menţionare în bibliografie nu exonerează autorul de plagiat.  De asemenea, potrivit Ghidului Harvard University, “referinţele trebuie întotdeauna să fie incluse imediat după citat”.

 

Potrivit literaturii de specialitate, se consideră a fi plagiat preluarea oricăror date sau chiar idei fără ghilimele şi indicarea explicită a sursei. Plagiatul presupune nu numai preluarea cuvânt cu cuvânt, ci şi situaţia în care în topica frazei plagiate se fac înlocuiri minore de cuvinte.

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: ucluj.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.