Imprimă această pagină

Care sunt cele mai cautate specializari la admiterea din 2013?

Scris de 

Ți-e drag de statutul de student. Fie ești boboc și visezi la studenție, fie ești absolvent și te gândești că ar fi bine să mai rămâi în campusul universitar. Ideea este că noi îți spunem care sunt cele mai căutate facultăți la care apelează cei care vor să trăiască sau să retrăiască studenția. Geografia, Dreptul, Administrarea Afacerilor, Ştiinţele Politice şi cele ale Comunicării sunt printre cele mai râvnite de candidaţii care dau admiterea la universitate. O analiză a concurenţei înregistrate în 2012 la admiterea în facutăţi relevă că Dreptul, Ştiinţele Politice, Marketing-ul şi Afacerile, dar şi Geografia şi Ştiinţele Comunicării sunt printre cele mai căutate specializări în rândul universităţilor din România.

Astfel, pe primul loc în topul celor mai căutate facultăţi la Universitatea Bucureşti (UB) a fost Geografia, unde s-au „bătut“ nouă candidaţi pe loc. Cea mai căutată specializare din cadrul acestei facultăţi a fost Hidrologie şi Meteorologie (13candidaţi/loc), în timp ce la Planificare Teritorială şi la Geografia Turismului au fost 12 candidaţi pe loc, la Cartografie au fost 11, iar la Geografia Bucureştiului câte 10 pe loc, potrivit rectorului UB, Profesor Doctor Mircea Dumitru.

 

Un magnet: jurnalismul

La Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cele mai căutate specializări sunt cele de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Facultatea de Drept, Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, Facultatea de Matematică şi Informatică, Facultatea de Psihologie şi Facultatea de Geografie, susţin reprezentanţii instituţiei.

 

“Se merge pe minimul rezultat”

Tincuţa Apăteanu, co-fondator la Edusfera, spune că „ştiinţele socio-umane au rămas în topul preferinţelor tinerilor absolvenţi de liceu pentru că cei mai mulţi studenţi aleg să dea admitere acolo unde e mai simplu, unde materia e mai uşoară. La Politehnică, la Construcţii, la Transporturi, specializările , admiterea e dificilă. Merg la minimul rezultat, ştiu că au nevoie de o diplomă, aşa că nu văd rostul de a se chinui să intre la o facultate dificilă, deşi pe piaţa muncii se caută mai ales specializările tehnice, cum sunt programatorii, webdeveloper-ii. Într-adevăr, nu poţi şti ce o să se caute peste cinci ani, dar e clar că domeniul ştiinţă şi tehnologie este de viitor“, a explicat Apăteanu.

 

TOP 5 cele mai căutate specializări în 2012

1. Facultatea de Drept  

2. Facultatea de Ştiinţe Politice  

3. Facultatea de Geografie  

4. Facultatea de Administrarea Afacerilor

5. Facultatea de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice

 

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: blog.peertransfer.com

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.