Imprimă această pagină

Cum sa ne protejam de cainii maidanezi

Scris de 

Câini vagabonzi. Un subiect foarte mediatizat în ultima vreme, mai ales din cauza copilului omorât. Bineînțeles, România nu a fost niciodată țara în care problemele să fie discutate punctual, „la rece”, când se poate dezvolta un întreg scandal iscat de televiziunile flămânde de rating.

 

Părerile sunt întotdeauna, deci și în acest caz, împărțite. Când vine vorba despre câinii maidanezi, spiritele se încing și taberele create se înfruntă cu patima noastră caracteristic latină. Aceleași așa-zise argumente apar iar și iar, devenind clișee pe care, dacă ai televizorul pornit, le înveți inevitabil pe de rost: „Câinele este prietenul de nădejde al omului, deci nu trebuie omorât.” sau „Aceste fiare cu chip angelic ne omoară copiii, deci trebuie aplicată legea talionului.” ș.a.m.d.

Implicare emoțională. Proteste. Dezbateri. Știri. Acuzații. NICIO lege care să reglementeze în vreun fel situația câinilor vagabonzi. Nu este o problemă a orașului Cluj-Napoca, însă este o problemă la nivel național. Propun, așadar, ca până la apariția unei baze legale care să rezolve situația destul de gravă, să luăm pe rând câteva metode de a ne proteja de posibile atacuri ale acestor câini fără stăpân.

 

În primul rând, mijlocul neagresiv la îndemâna oricui este schimbarea atitudinii. Pornind de la definiția de „animal social”, omului i se acordă o mai mare responsabilitate în ceea ce privește relația cu celelalte ființe, pentru că este singura înzestrată cu rațiune.

 

Vă invit să renunțați la atitudinea puerilă: „Câinele m-a atacat fără ca eu să fac ceva!”. Primul pas spre diminuarea agresivității animalului este schimbarea atitudinii proprii dintr-una defensivă într-una conciliantă. Se știe că animalele simt frica, ceea ce le face să se simtă nesigure, iar nesiguranța duce la atac pentru apărarea teritoriului.

 

Este un raționament logic pe care doar noi, oamenii, îl putem înțelege. Dintre oameni și cîini, noi suntem cei înțelepți, deci trebuie să ne comportăm ca atare.

 

Da, știu, aveți dreptate când spuneți că nu e atât de simplu pe cât pare, pentru că totul diferă de la situație la situație. În plus, nu am luat în calcul faptul că acești câini fără stăpân sunt maitot timpul flămânzi, lucru care le sporește agresivitatea.

mancare caini

Așa că un al doilea mijloc prin care vă puteți proteja simplu este să le dați de mâncare. Atenția le este astfel distrasă, iar voi vă puteți continua liniștiți drumul.

 

În cele din urmă, schimb puțin registrul și vă reamintesc de două dispozitive de apărare ce își dovedesc, cu siguranță, eficiența.

 

Sprayul cu piper funcționează extrem de simplu atât în cazul oamenilor, cît și în cazul câinilor. Este un spray pentru auto-apărare cu efect lacrimogen, pe care îl puteți comanda foarte rapid de pe net.

spray piper

Poate cel mai neagresiv și totodată eficient instrument de protejare în fața câinilor vagabonzi agresivi este dispozitivul cu ultrasunete. Acesta emite sunete cu o frecvență între 20 și 25 kHz, care sunt inaudibile pentru om, însă pot fi auzite de câini. Pentru aceasta, dispozitivul trebuie direcționat direct înspre câinele în cauză. Ultrasunetele emise de aparat vor deranja auzul câinelui, obligându-l să plece. Aparatul va ajuta deținătorul în stabilirea unei limite de apropiere între câine și persoana în cauză.

ultrasunete

Iubitori de câini sau nu, siguranța este importantă pentru oricine, așa că alegeți modalitatea cea mai la îndemână pentru voi! Un ultim sfat? Schimbați canalul TV pe ”Cesar- The Dog Whisperer” și începeți de acolo!

 

Sursa foto : stirileprotv.ro

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

1 comentariu