Ti-ar placea sa dezbati? Acum ai ocazia!

Scris de 

Dezbaterile academice sau, pe scurt, debate-ul, reprezintă una dintre cele mai complexe activități pentru elevi și studenți. Dacă nu ai fost niciodată un tocilar și ai apreciat oamenii care au limba română mereu la ei și care, fără a încerca să epateze, știu să susțină un punct de vedere pe baza argumentelor logice valide, atunci înscrie-te într-un club de debate!

 

În niște timpuri în care dezbaterile politice sau sociale televizate sunt de fapt atacuri la persoană, este important ca generațiile ce vin din spate să înțeleagă importanța esenței unui discurs.

Înfiinţată în 1998 prin instituţionalizarea unui program educaţional iniţiat în 1994 de Fundaţia pentru o Societate Deschisă, Asociaţia Româna de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) are în componenţă sase asociaţii regionale care au aceeași misiune, susţinerea educaţiei prin dezbateri, promovând dialogul argumentat şi gândirea critică.

302658 104259129685160 112049552 n

“Patronând” zeci de cluburi de dezbateri în licee şi universităţi, ARDOR are o ofertă provocatoare pentru spaţiul educaţional românesc: practicarea debate-ului, o formă structurată de dezbatere educațională compusă formal din echipe cu un număr egal de membri. Aceștia sunt puși în situația de a pune în valoare „pro” și „contra” argumente diferite pentru ambele fațete ale unor chestiuni asupra cărora oamenii, deși bine intentionați, pot fi în dezacord.

 

Complementar cu evenimentele de tip competiţional specifice, se promovează evenimente de tip public speaking, debate online, conferinţe şi dezbateri publice de tip forum, ca şi seminarii de lectură critică sau argumentare.

 

ARDOR este angrenată de mai bine de 15 ani în acțiuni educaționale, în principal prin programe de susținere a cluburilor de debate din licee și universitati.


Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB)  a intrat în Top 100 al celor mai bune universităţi în World Rankings of Debating Institutions 2010, în urma rezultatelor obţinute la ultimele cinci ediţii are Campionatelor Mondiale de Debate. După locul 239 obţinut în urma participării la Vancouver, Canada, WUDC (Worlds Universities Debating Championships) în 2007, şi locul 118 realizat prin participarea la Cork, Irlanda, WUDC în 2009, în 2010 UBB a obţinut locul 81 la Koc WUDC, Turcia.

545675 204679752976430 123327719 n

Cluburi de debate în Cluj (facultăți)

1. Facultatea de Drept UBB – Instructori Emil Mesaros, Stefan Strilciuc
2. Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor UBB – Instructor Anca Pascu
3. Facultatea de Stiinte Politice, Administrative si ale Comunicarii – Instructor Radu Neag
4. Facultatea de Studii Europene UBB – Instructor Octavian Buta
5. Facultatea de I1. Facultatea de Drept UBB – Instructori Emil Mesaros, Stefan Strilciuc

 

Pe lângă cunoașterea de oameni noi și formarea unei gândiri analitice, debate-ul te va face mai tolerant. Interesant este tocmai faptul că poziția pe care o susții într-un meci poate să nu coincidă sub nicio formă cu poziția proprie față de tema dată ( de exemplu, susții legalizarea avorturilor, începând cu 16 ani, dar tu nu ești de acord cu acest lucru în afara dezbaterii).

 

Ce exemplu mai bun de dezvoltare a hard și soft skills cunoști?

 

Sursa foto: facebook.com

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.