Tu cum te protejezi de HPV?

Scris de 

Când eşti student, te simţi automat descătuşat de orice grijă. Nu îţi mai "suflă" mama în ceafă şi nici tatăl nu îţi mai repetă în continuu să ai grijă, să fii atent/ă. Eşti liber/ă, şi poţi face ce vrei! Însă, ca să reformulez un citat celebru, libertatea vine şi cu multe responsabilităţi. Iar una dintre ele este reprezentată de virusul HPV (virusul papiloma uman).

 

Probabil că ţi s-a acrit de toate poveştile auzite acasă, legate de bolile cu transmitere sexuală, dar din păcate, acele poveşti sunt reale şi ţi se pot întâmpla şi ţie, dacă nu ai grijă. Înainte de toate, hai să vedem care-i faza cu nenea ăsta scris din trei litere. Pentru început, este unul dintre cele mai raspandite virusuri transmise pe cale sexuală, cu peste 100 de tulpini, dintre care o parte suspecte că ar declanşa cancer cervical, oral, anal si penian. Iui, nu închide fereastra, că e în regulă. Sunt doar suspecte, nu e musai să se întâmple.

 

HPV este inofensiv de cele mai multe ori, iar de multe ori poate fi contractat fără să producă neplăceri şi fără a duce la dezvoltarea unor boli serioase. Cu toate acestea, din păcate, experţii au descoperit câteva tulpini care pot duce la dezvoltarea unor tumori maligne - a cancerului cervical, de cele mai multe ori.

 

Ce poţi face pentru a reduce riscul?

Fiind un virus cu transmitere sexuală, cea mai bună soluţie ar fi abstinenţa (mai bine de 30 de tulpini ale HPV sunt transmise pe cale sexuală). Dar, să nu uităm, că şi varianta sexului protejat este o soluţie bună. Şi limitarea partenerilor.

 

O altă soluţie este vaccinul HPV. Din păcate, nu oferă protecţie împotriva tuturor tulpinelor, dar te protejează de 4 dintre cele care se presupune că ar duce la apariţia cancerului cervical.

 

Cu toate că nu e tocmai o modalitate de a împierdica o eventuală contractare a virusului HPV, testul Babeş-Papanicolau e musai în cazul femeilor şi trebuie tratat cu regularitate. Datorită lui, te asiguri că eşti sănătoasă, şi chiar dacă ai contractat o tulpină HPV, măcar eşti liniştită că viaţa ta nu e în pericol.

 

Tu ai grijă de sănătatea ta?

  

sursă foto: news.com.au

Bianca Gângă

Content Writer la Campuscluj.ro şi mândră de asta. Blogger ocazional şi şoricel de bibliotecă. Rockoholic, coffeeholic, chocoholic, funholic şi pasăre de noapte.

Website arylequine.wordpress.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.