Imprimă această pagină

Atentie, studenti! Politia Romana recomanda...

Scris de 

Trăim într-o lume aglomerată și într-o continuă mișcare, trebuie să ne adaptăm cerințelor societății și să ținem pasul cu dezvoltarea pentru a putea supraviețui în jungla citadină. Pe lângă toate acestea, trebuie să fim într-o alertă continuă, să învățăm cum să cunoaștem caracterul diferitelor persoane, să fim sociabili, dar totodată să știm să ne protejăm. Eticheta de student, care ne este pusă în piept, ne poate transforma în ținte sigure pentru infractori.        

 

Poliția Română ne expune o serie de pericole cu o frecvență ridicată, în care studenții sunt victime. Ne oferă, totodată, și modalități de prevenire.

Preveniți furtul!

În România, și nu numai, această infracțiune are cea mai mare frecvență în practica judiciară. Regulile de aur pe care un student nu trebuie să le încalce sunt:

- nu lăsați ușa la cameră/apartament descuiată dacă plecați de acasă sau în timpul nopții;

- nu vă lăsați bagajele nesupravegheate; recomandat ar fi să aveți o geantă sau ghiozdan cu fermoar pe care să nu le scăpați din ochi, mai ales în locurile aglomerate;

- nu lăsați oameni străini în locuință, mai ales nesupravegheați ș.a.m.d.

Dacă cumva vi se întâmplă nenorocirea, anunțați de urgență poliția. Cu cât va trece mai mult timp, cu atât aveți mai puține șanse să recuperați ceva.

 

Trăiește-ți viața! Nu o distruge!

Contrar unor opinii larg răspândite printre tineri, este total uncool să te droghezi, fiind devastator pentru organismul și psihicul tău. La toate acestea se adaugă un detaliu „minor”: traficul și administrarea ilicită de droguri este pedepsită de legea penală română.

 

Învață să spui NU! Informează-te corect în legătură cu efectele și urmările pe care le au drogurile și nu asculta de cei care încercă să te corupă. Până la urmă este viața ta și tu trebuie să hotărăști ce faci cu ea: o distrugi sau o dezvolți.

 

Abuzul sexual...

După infracțiunile contra vieții persoanei, indiscutabil că violul reprezintă comportamentul cel mai periculos, sancționat în consecință în toate sistemele penale. Orice persoană este liberă să-și exercite sexualitatea așa cum dorește și când dorește, fără a putea fi constrânsă la a realiza acte sexuale de orice natură. Victima unui viol poate fi orice persoana – femeie sau bărbat – de același sex sau de sex diferit față de cel al infractorului. Și este indiferent dacă raportul sexual este unul heterosexual, homosexual, anal sau oral.

 

Datorită caracterului imprevizibil al infractorului, este foarte greu de recomandat un anumit comportament, pe care victima ar trebui să-l aibă în astfel de momente de panică. Așa că, mai bine, încercați să vă luați câteva măsuri de auto-protecție, pentru a nu ajunge în asemenea situații:

- anunțați pe cineva când plecați de acasă, iar dacă vă întoarceți târziu, noaptea, nu veniți neînsoțiți sau neînsoțite;

- evitați locurile pustii și slab iluminate; analizați cu grijă invitațiile de a vă însoți ale persoanelor necunoscute;

- luați niște cursuri de autoapărare.

 

Don’t bully me!

O altă categorie de infracțiuni frecvente sunt cele împotriva integrității corporale și a sănătății persoanei, adică lovirile, violențele și vătămările corporale. Acestea sunt tratate cu mare atenție de către poliție deoarece pot avea consecințe grave.

 

Pentru a nu lua bătaie, încearcă să:

- eviți persoanele mai irascibile, puse pe harță; în general, cauzele care pot duce la declanșarea unor conflicte;

- dacă sunteți martorul unei bătăi, interveniți imediat pentru a-i despărți;

- aveți grijă noaptea când treceți prin locuri slab iluminate și necirculate.

Țineți minte că alcoolul amplifică sentimentele negative, iar consecințele pot fi mult mai grave când tu sau celălalt este în stare de ebrietate.

 

Cea mai importantă armă pe care o ai la îndemână este informarea activă, urmată imediat de grija sporită, pe care trebuie să ți-o porți de acum singur.

 

Sursa : Politia Romana

Sursa foto : constantcontact.com

 

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.