Ikea isi pierde certificarea FSC pentru taierea arborilor seculari din Carelia

Scris de 

Noi probleme pentru Ikea. Multinationalei suedeze i-a fost suspendata certificarea FSC, obtinuta in 2006 de la Forest Stewardship Council, fiind acuzata a fi utilizat lemn de pe mii de hectare de padure de arbori de cel putin 600 de ani, in Carelia, o zona transfrontaliera intre Finlanda si Rusia.

 

Astfel, se pun in discutie alegerile durabile facute de Ikea in ceea ce priveste furnizarea de lemn pentru construirea de acum celebrului mobilier usor de transportat si asamblat. Aceasta este o bila intr-adevar neagra pentru compania suedeza, care devine astfel complice la distrugerea unei paduri foarte vechi, un adevarat plaman verde al planetei. Acuzatiile in aceasta directie au inceput deja in 2012. Ikea ar fi trebuit sa apeleze la furnizori care ofera garantii cu privire la provenienta marfii.

Ca urmare, Forest Stewardship Council, care promoveaza gestionarea padurilor in mod responsabil la nivel mondial, a fost nevoita sa suspende certificarea care garanteaza originea durabila a lemnului utilizat de catre Ikea pentru ciclul de productie.

 

Deci, produsele de tip cherestea din Rusia si Finlanda nu este sunt din surse cu dezvoltare durabila. Decizia a fost luata ca urmare a unor operatiuni de control desfasurate chiar de catre Forest Stewardship Council in zona Carelia, unde se afla una dintre cele mai mari paduri din Europa.

 

Simon Counseil, director executiv al Rainforest Foundation din Marea Britanie, si-a aratat regretul fata de actiunile Ikea si fata de faptul ca lemnul provenind dintr-o astfel de padure veche a fost utilizat pentru producerea de mobilier ieftin. Ikea utilizeaza 1% din resursele de lemn din intreaga lume si a realizat o cifra de afaceri de aproximativ 2,7 miliarde de lire sterline anul trecut, dar la ce costuri pentru planeta?

 

Gigantul suedez s-a concentrat, de fapt, foarte mult pe presupusa sustenabilitate a produselor sale pentru a-si crea pe piata o imagine “verde”. Totul ar fi mers ca pe roate in cazul in care originea lemnului utilizat de catre Ikea se dovedea a fi cu adevarat durabila”, sustine AfaceriLemn.ro.

 

Acum, Ikea promite ca va face tot ce este posibil pentru a lua inapoi certificarea FSC si ca a inceput sa actioneze deja pentru a remedia, cel putin in parte, prejudiciul cauzat. Multinationala a spus ca vrea sa rezolve problema cat mai curand posibil si ca va contribui la dezvoltarea durabila si gestionarea responsabila a padurilor din Rusia, cu referire in special la Carelia.

 

Speram ca promisiunile nu sunt doar cuvinte. In caz contrar, Ikea si-ar putea pierde din credibilitatea acordata de consumatorii interesati de mediu. Va decide compania suedeza sa apeleze la un nou furnizor? Dar mai presus de toate, reducerea grosimii bibliotecii Expedit va fi suficienta pentru a remedia daunele cauzate padurii si a salva copacii?

 

Sursa foto : betonelement.dk

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.