UBB isi exprima pozitia fata de OUG 49/2014

Scris de 

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca"isi exprima dezacordul deplin" cu privire la metodologia care lasa universitatile sa primeasca absolventi fara bacalaureat. "Nu credem ca orientarile europene sunt in acest sens. (...) Atentionam ca, in anumite universitati, sub cupola colegiilor, urmeaza a se inmatricula 'cursanti' fara bacalaureat care vor detine mediat, prin mecanismul recunoasterii de credite, un statut de veritabil student", se arata în raspunsul Universitatii, la solicitarea HotNews.ro. Avertismentul vine dupa ce unele universitati private au anuntat deja ca, daca un cursant ia bacalaureatul dupa primul an de colegiu, il trec direct in anul II de facultate.

 
 

În urma recentelor explicații și clarificări avute de rectorii principalelor universități de stat cu echipa de conducere a Ministerului Educației Naționale, rectoratul Universității „Babeș-Bolyai” a fost în măsură să elimine anumite confuzii, apărute inclusiv în mass-media, în legătură cu posibilitatea înființării colegiilor profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior.

 

Ca urmare UBB face următoarele precizări:

1. UBB înțelege necesitatea formării colegiilor profesionale ca pe o șansă oferită absolvenților de liceu pentru a obține bacalaureatul, anumite calificări, precum și, în cazul acelora care vor îndeplini condițiile legale, calitatea ulterioară de student.

2. Absolvenții de liceu fără bacalaureat nu pot fi asimilați studenților și nu pot obține credite transferabile de tip universitar.

3. Din această perspectivă, colegiile profesionale pot fi o soluție pentru cuprinderea în forme de educație și instruire organizată a cât mai multor tineri care altminteri ar putea deveni o povară pentru societate, dar care astfel au și șansa, după obținerea bacalaureatului, să devină studenți.

4. UBB, fiind una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior din România, nu consideră necesar să înființeze în cadrul său astfel de colegii, pe care le asimilează formelor de învățământ postliceal.

 

Conducerea UBB consideră că OUG 49/2014 poate fi o ocazie reală de extindere, în spiritul educației continue, a nivelului de pregătire a tinerilor, cu scopul obținerii de către aceștia a unor calificări necesare societății românești și chiar al stimulării multora dintre ei pentru a deveni studenți.  

 

Surse: hotnews.ro; news.ubbcluj.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.