Cum se scrie corect un e-mail? 5 sfaturi utile

Scris de 

Chiar dacă pare unul dintre cele mai ușoare și mai banale lucruri pe care le facem în fiecare zi, scrierea unui e-mail nu este atât de simplă pe cât am crede. Un e-mail are și el propriile standarde de scriere, reguli pe care suntem datori să le cunoaștem, mai ales în situația în care comunicăm cu domnii profesori, cu care nu ne permitem un limbaj colocvial, iar regulile trebuie să fie aplicate cu strictețea prin care ele înseși se definesc. Astfel, avem de-a face cu câteva norme fundamentale în ceea ce privește scrierea unui e-mail.

Despre ce este vorba în e-mail?

O cunoaștere minimă a limbii engleze ne spune fără doar și poate că acest cuvânt ,,subject” ne arată, de fapt, despre ce va fi vorba în mesajul pe care noi îl vom trimite. Ceea ce vrem să spunem este că el nu ține loc nici de bună ziua, nici nu este locul unde tu îți vei scrie numele. Gândește-te la el ca la un posibil titlu pentru a rezuma ceea ce vrei să transmiți. Spre exemplu, dacă vrei să trimiți un e-mail unui domn profesor în legătură cu o mărire de notă, în această categorie intitulată ,,subject”, vei scrie ,,Mărire de notă pentru disciplina X sau Y.” Acest aspect este fundamental, întrucât va transmite profesorului sau oricărui alt destinatar natura problemei discutate în e-mail.

Citeste si: Top 3 laptopuri sub 1000 lei pentru studenti

Îi scriem cui?

O altă problemă esențială în scrierea unui e-mail este că, de foarte multe ori, uităm să ne adresăm. O formulă reverențioasă ce încă se folosește este ,,Stimat/ă Domn/Doamnă X”. Dacă e-mailul pe care îl scriem se adresează unui coleg, un stil mai colocvial ne este permis și putem chiar să începem mesajul cu ,,Dragă Y”. Însă neadresarea niciunui nume la începutul textului pe care dorim să-l transmitem dovedește o lipsă de respect față de posibilul destinatar. Și nu uita nici de virgula indispensabilă după o astfel de formulă de adresare.

Politețea încă-i lucru mare

Apoi, nu uita nici de limbajul pe care îl folosești. Nimeni nu e obligat să-ți răspundă sau să-ți îndeplinească cererile. Asigură-te că vei fi modest în textul tău mai ales dacă ai nevoie de vreo informație sau dacă e-mailul pe care îl scrii este mai degrabă o rugăminte față de destinatar.

Fă uitate greșelile de ortografie!

Dacă nu ești sigur, mai bine roagă pe cineva să te ajute. Un e-mail plin de greșeli ortografice nu va face altceva decât să ofere destinatarului o enervare profundă și, uneori, chiar să-l pună în situația deloc plăcută de a descifra  ceea ce e scris în mesaj. Nu uita nici de virgule pe care trebuie să le plasezi la locurile potrivite și să le eviți în locurile neadecvate, precum cele între subiect și predicat.

Cine spune ce?

Indubitabil, email-ul va avea la sfârșit și o formulă de încheiere ce va depinde, din nou, de relațiile pe care le ai cu persoana respectivă. Fie că adresezi e-mailul unui posibil angajator sau unui domn profesor, finalul va fi de genul ,,Cu deosebită considerație/Cu stimă/, Marian Popescu” . Nu uita că stimă și respect înseamnă același lucru, așa că formula absolut perimată ,,Cu stimă și respect” iese total din discuție.

Succes îți spune și Campuscluj.ro și nu uita: profesionalism în tot ceea ce faci dacă vrei ca oamenii din jur să te vadă un profesionist!

Sursa foto: ehow.com 

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

articoleplatite.ro

Lasă un comentariu

masuta de cafea din sticla

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.