Stagii de practica la un nivel superior: UBB si Cluj IT Cluster

Scris de 

Universitatea Babeș-Bolyai a desfăurat un proiect în parteneriat cu Cluj IT Cluster pentru a le oferi studenților posibilitatea de a face stagiul de practică într-un mediu profesional, în unele dintre cele mai importante companii din industria IT și nu numai. Astfel, în cadrul proiectului POSDRU „Creșterea oportunităților de ocupabilitate prin practică de succes (PRACT-IT)”, realizat de Universitate în parteneriat cu Cluj IT Cluster, 450 de studenți au beneficiat de stagiul de practică de trei săptămâni.Programul PRACT-IT a fost inițiat în vara anului trecut și s-a încheiat joi, 22 octombrie, acesta având o valoare totală de 490.000 euro. El s-a adresat studenților din anii I și II ai Universității Babeș-Bolyai, din cadrul specializărilor: Informatică (188 de studenți), Informatică economică (87), Contabilitate și informatică de gestiune (77), Marketing (29), Matematică și Informatică (24), Economie și afaceri internaționale (21), Statistică și previziune economică (16), Economie generală (8). 

 

Potrivit organizatorilor, scopul acestui program a fost de a-i ajuta pe tineri să își îmbunătățească aptitudinile profesionale, astfel încât să le crească și capacitatea de a se încadra cu succes și pe piața muncii, după absolvire. ”Sunt destul de multe companii în cadrul Clusterului nostru care, de multe ori, au fost nevoiți să refuze contracte din cauza lipsei de forță de muncă. Acest proiect de practică nu și-a propus să rezolve această problemă. Inițiativa noastră și a Universității Babeș-Bolyai a fost de a aduce studenții mai aproape de realitatea pieței muncii, să încercăm să le facilităm accesul la companii de prestigiu din domeniul IT, dar nu numai, în așa fel încât să înțeleagă contextul în care pot să evolueze după ce își finalizează studiile”, a declarat Andrei Kelemen, directorul Cluj IT Cluster.

 

Pentru proiectul de practică s-au înscris 573 de studenți, dintre care au fost selectați 450 pentru a participa la toate activitățile. Selecția participanților a fost realizată prin intermediul unui portal online de matchmaking prin care studenții au depus CV-uri și scrisori de intenție adresate organizațiilor partenere. De asemenea, subvenția acordată fiecărui student implicat in proiect a fost de 1.144 de lei, dintre care 1.044 de lei au fost oferiți de catre UBB, iar 100 de lei de către Cluj IT Cluster.

 

Totodată, în cadrul proiectului a fost organizat și un concurs cu premii care a avut ca scop evaluarea competențelor profesionale acumulate de grupul țintă în urma participării la stagiile de practică. În urma concursului s-au acordat 155 de premii, fiecare in valoare de 2.480 de lei.


Stagiile de practică s-au desfășurat pe o perioadă de 15 zile, cu program de 6 ore pe zi, sub îndrumarea directă a zeci de tutori din cadrul organizațiilor participante și sub monitorizarea cadrelor didactice supervizoare. Activitățile derulate au inclus evaluări individuale psihoprofesionale, activități de informare cu privire la metodologiile prin care se face angajarea și workshop-uri interactive de consiliere profesională. Activitatea de consiliere profesională a inclus sesiuni individuale în care au fost făcute prezentări și simulări de situații din viața reală legate de procesul de angajare, precum: găsirea unui loc de muncă, metodologia de întocmire a unui CV profesional și a unei scrisori de intenție adaptate destinatarului, prezentarea la un interviu de angajare sau comunicarea cu potențialii angajatorii înainte și după interviu. 

 

Au fost incluse și sesiuni de lucru în grup sub formă de seminarii despre creșterea motivării și încrederii în sine în vederea găsirii unui loc de muncă, sesiuni de jocuri de rol, discuții interactive cu persoane care au participat la aceste etape în viața reală și metode de promovare personală în relația cu potențialii angajatori.

 

Parteneriatul dintre Universitate și companiile IT ar putea deveni unul de lungă durată, iar directorul Cluj IT Cluster, Andrei Kelemen, și-a exprimat interesul în susținerea tinerilor studenți, astfel încât aceștia să fie cât mai bine pregătiți pentru intrarea pe piața muncii.

 

Sursa: stiridecluj.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook