96,3% dintre tineri au ultimul cuvant in alegerea universitatii

Scris de 

Decizia finală în ceea ce priveşte instituţia de învăţământ superior pe care să o urmeze îi aparţine în final tot viitorului student, arată raportul lansat de D&D Research, la iniţiativa Universităţii Româno-Americane. Potrivit rezultatelor cercetării, 96,3% dintre tineri au ultimul cuvânt în alegerea universităţii, părinţii situându-se pe loc secund, într-o proporţie de doar 3,7%.

 

“Studiul iniţiat împreună cu Universitatea Româno-Americană schimbă o percepţie pe care mulţi încă o aveam, conform căreia părinţii decid facultatea pe care o urmează copiii lor. În realitate, mecanismul decizional s-a schimbat. Deşi părintele are în continuare rolul de a-l ghida pe viitorul student şi încearcă să îi influenţeze alegerea, tinerii şi-au dezvoltat maturitatea necesară pentru a lua singuri o decizie atât de importantă pentru viitorul lor. Într-o proporţie foarte mare, peste 95%, tinerii deţin ultimul cuvânt şi îşi asumă această alegere”, a declarant Dan Petre Phd – Partner, Business Developer D&D Research.

 

Dotarea campusului şi bursele de studii sunt printre cele mai importante criterii în alegerea universităţii. Acelaşi raport, care are rolul de a măsura percepţiile, nevoile, atitudinile şi elementele decizionale privind învăţământul superior, evidenţiază criteriile importante de care ţin cont viitorii studenţi când vine vorba de alegerea facultăţii şi care îi influenţează în setarea opţiunilor. Pe primul loc se situează un campus modern, „care le pune la dispoziţie cele mai noi laboratoare şi tehnologii”. Privilegiile dorite de viitorii studenţi vizează şi oportunităţile de studii care le sunt oferite de facultatea pe care vor să o urmeze. Astfel, aceştia îşi doresc să beneficieze de burse de studii şi locuri fără taxă.

 

„Mă bucur că tinerii sunt cei care îşi aleg propria carieră, dar în procesul decizional cred că, explicit sau implicit, intervin şi alţi factori. Este responsabilitatea sistemului educaţional, în ansamblul său, dar şi al familiei să susţină tinerii, în mod responsabil şi cu profesionalism, în procesul de lămurire cu ei înşişi în ceea ce priveşte viitoarea carieră academică. Decizia este a tinerilor, dar procesul de identificare a abilităţilor acestora, de dezvoltare a lor, de încurajare a exprimării unei opţiuni, în mod obiectiv, nu este unul foarte simplu şi prezintă un anumit nivel de complexitate. Este extrem de important ca tinerii să-şi urmeze vocaţia, pentru ca, mai apoi, să performeze în carierele lor profesionale”, a afirmat Ovidiu Folcuţ, Rectorul Universităţii Româno – Americane.

 

Când vine vorba despre criteriile ce ţin de succesul profesional adus de universitatea pe care ar vrea să o urmeze, cel mai important pentru tineri este în continuare „sa aibă şanse mari de angajare imediat după absolvire”, urmat de „sa aibă parteneriate cu firme care oferă internshipuri”. Astfel, peste 60% au drept criteriu personal în alegerea universităţii „sa fie într-un oraş cu potenţial profesional”. Criteriul pe primul loc în ceea ce priveşte imaginea şi cultura unei universităţi este „să fie o universitate puternic recomandată”, cei mai mulţi dintre tineri alegând „absolvenţi ai universităţilor respective” ca principală sursă de informare privind universităţile din România.

 

Studiul a fost realizat în perioada aprilie – mai 2016 şi este reprezentativ la nivel naţional pentru oraşe cu peste 50.000 de locuitori. Ancheta sociologică a fost efectuată telefonic pe 675 de persoane, tineri 16-23 ani (50%) şi părinţi cu copii între 16-23 ani (50%).

 

Sursa: edu-news.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook