Cum sa creezi eficient si sa eviti blocajele

Scris de 

Dacă v-ați apucat vreodată de desenat, scris sau de compus o melodie, înseamnă că v-ați lovit și de un blocaj creativ, în care a început șirul de întrebări existențiale cu privire la capacitățile voastre reale de artiști sau de calitatea ,,produsului” artistic la care lucrați.

Austin Kleon, pictor și poet, autorul culegerii “Newspaper Blackout Poems”, a formulat regulile unei creații eficiente, ce l-au făcut faimos peste noapte. Câteva dintre acestea sunt înșirate mai jos.

 

1. Nimic nu este original 100%.

 

Despre asta se pomenește chiar și în  Biblie: „Ce a fost, va mai fi, şi ce s-a facut, se va mai face; nu este nimic nou sub soare” (Ecleziastul 1:9). ”

În orice proiect nou sunt amestecate elementele unor idei mai vechi ori se schimbă una dintre ele.


În școlile artistice  există un truc. Desenați pe o foaie de hârtie 2 linii paralele:

Câte linii vedeți în desen? Se vede prima, a doua, dar mai este și cea neagră dintre ele. O vedeți?

1

Ceea ce ne demonstrează că, uneori, 1+1=3.

 

2. Creația înseamnă colecționare.

2

Artistul este un colecționar. Nu un zgârcit care strânge tot fără să aleagă, ci un colecționar, care intenționat strânge doar acele obiecte pe care le iubește cu adevărat.

Există o teorie economică – dacă aduni venitul a cinci prieteni și faci media aritmetică, rezultatul va fi unul apropiat de venitul propriu.

La fel stă treaba și cu inspirația.

 

3. Gunoiul la intrare – gunoiul la ieșire.

3

Citiți, citiți, citiți, citiți, citiți. Ziarele, prognoza meteo, semnele de circulație, fețele necunoscuților. Cu cât citiți mai mult, cu atât este mai mare alegerea a ceea ce vă va influența.

Alegeți un scriitor care vă place cu adevărat. Găsiți operele sale. Aflați ce citea el. Si citiți tot.

Furați idei și păstrați-le pentru viitor. Purtați cu voi, peste tot, un carnet pentru notițe.

 

4. Prefăceți-vă, până când va începe să meargă.

4

Poți înțelege această frază în două feluri: prefă-te până când vei avea succes, până când ceilalți te vor vedea așa cum vrei tu. Sau prefă-te până când vei învața să faci ceva.

Întreaga lume este o scenă. Scena este spațiul vostru de lucru. Iar scenariul este timpul.

 

5. Proiectele laterale și hobby-urile sunt foarte importante.

5


Lucrurile care par nesemnificative sunt cu adevărat prețioase, pentru că în ele se află magia. Sfatul e, deci, următorul: acordați-vă timp să nu faceți nimic. Găsiți-vă un hobby. Vă va fi folositor și niciodată nu puteți ști unde va poate duce.

 

6. Nu creați despre ceea ce știți, ci despre ceea ce vă place.

6

Un scriitor începător își pune întrebarea despre ce sa scrie. De obicei, i se spune: “Scrie despre ceea ce știi mai bine”. Ca rezultat, ies niște povești groaznice, în care nu se întâmplă nimic interesant. Scrieți o istorioară care o să vă placă și vouă. Ne ocupăm cu creația, deoarece ne place. Toată literatura artistică este, de fapt, fan-fiction. Pictați tablouri la care ați vrea să vă uitați, compuneți muzica pe care ați vrea să o ascultați, scrieți cărți pe care ați vrea să le citiți.

 

Surse foto: digital-photo.com.au, nuaisacrezi.ro

Cristina Dochia

Pasionată de oameni, cuvinte, idei. Visez la o media bazată pe principii și pe aptitudini reale, în care să lucrez. În rest, caut să blochez clișeele prin scris.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.