Interviu Work and Travel cu Elena Ceban

Scris de  Oct 08, 2013

Pentru aceia dintre voi care își fac planuri pentru vacanța de vară încă de acum, Campuscluj.ro v-a pregătit un interviu cu Elena Ceban, studentă la Facultatea de Studii Europene, Studii Transatlantice. Elena a plecat vara aceasta cu Work and Travel în America și ne împărtășește experiențele ei, ne oferă sfaturi și gânduri interesante despre ce a însemnat Work and Travel pentru ea.

,,Fiecare student se gândește probabil că ar fi minunat să petreacă vacanța de vară altfel. Unii aleg să muncească, alții vizitează destinații turistice sau se odihnesc pe un țărm îndepărtat. De ce să nu le faci pe ambele? Work and Travel este soluția optimă pentru curajoșii care se aventurează să cunoască o nouă cultură și să mai și facă niște bănuți în plus pe deasupra. ” (Elena Ceban)

poza 4

Elena, cum ai hotărât să aplici pentru Work and Travel? E nevoie de puțin curaj să-ți trăiești visul american pe un continent ce pare destul de îndepărtat de noi.

Am decis să aplic pentru programul Work and Travel (WAT) pentru că mi se făcuse dor de America. Știam că era ultima mea șansă, de aceea m-am apucat să investighez încă din decembrie. Prețurile nu variază considerabil de la o companie la alta, iar angajații îi ajută pe toți studenții să aleagă pachetul potrivit (first time/ returnee, independent/ with placement). În general, procesul nu este complicat, trebuie doar să urmezi corect toți pașii și să nu te sperii de toate documentele care trebuie adunate. Cel mai complicat pentru mine a fost să aleg destinația – atâtea locuri frumoase și atâtea joburi diferite! Până la urmă am ales să merg în Bethany Beach, Delaware, pentru că eram curioasă să aflu cum e să trăiești lângă ocean timp de câteva luni. Acum știu – e superb! Multe griji legate de procesul de obținere a vizei nu au fost, greutățile încep în momentul când urci în avion. Multe se pot întâmpla – să pierzi avionul de conexiune, să nu te întâlnească nimeni la destinație, să urci într-un autocar greșit, să pierzi valiza... Important este să nu pierzi niciodată speranța! De obicei se găsesc oameni care să-ți ofere o mână de ajutor, un lucru de admirat la americani.

 

Ce te-a surprins pozitiv la America?

Primul lucru pe care l-am observat când am ajuns – visul american a ademenit multe suflete din Europa! Ocean City, MD, de exemplu,  are grupuri organizate de studenți străini cu scopul de a-i ajuta pe cei care au venit în SUA pe timp de vară, oferindu-le transport de la aeroport spre destinația unde vor munci, excursii spre cele mai cunoscute destinații turistice (Washington, New York, Miami, Las Vegas, Boston, etc.), consiliere și ajutor în situații neprevăzute. M-a surprins să aud grai românesc în prima clipă când am intrat în biroul companiei unde trebuia să lucrez! Pentru toți colegii mei (în special care veniseră pentru prima oară) acest lucru a reprezentat o ușurare enormă – s-au simțit mai puțin străini. Timp de trei luni am avut ocazia să lucrez cu tineri din Bulgaria, Rusia, Polonia, Mexic, Guatemala, dar și cu americani, care s-au distrat pe cinste învățând expresii haioase în limbi necunoscute lor!

 

Dragă Elena, suntem siguri că mulți studenți care se gândesc să plece cu Work and Travel au în minte următoarele întrebări: Cum e cu munca? Mai rămâne timp și de distracție? Ce poți să ne spui despre asta?

Se lucrează mult, dar asta nu înseamnă că nu rămâne timp de distracție. Excursii se organizau în fiecare săptămână, ”house parties” – atât de populare în America – erau și ele la ordinea zilei. Eu am savurat posibilitatea de a merge la plajă oricând aveam chef: dimineața, înainte de lucru, seara, la apus. O altă experiență nouă pentru mine fusese bicicleta – pentru că drumul până la lucru era cam lung, iar transportul public nu este tocmai popular în America, majoritatea companiilor care angajează le oferă studenților biciclete. O oră pe zi de pedalat intens (în special când știam că întârzii) m-a ajutat să lupt cu caloriile suplimentare (înghețata americană este absolut delicioasă!).

poza 2

Ce ne poți spune despre oamenii de acolo? Ceva nou față de oamenii din România? Ai cunoscut și români acolo?

Deși tentația să comunici cu  ”frații” de aceeași naționalitate este mare la majoritatea studenților, eu aș încuraja interacțiunea cu localnicii. Aceasta este America cea mai autentică, cea pe care nu o vezi în filme. Ziua independenței am petrecut-o alături de familia proprietarului care mi-a închiriat locuința. Adunase toate rudele în curtea casei și făcuse barbeque în stil american – hot-dogs and cheezeburgers for everybody! În alte ocazii am urmărit cum se adună cu toții în fața televizorului pentru a viziona meciul de fotbal american sau cum tund iarba în week-end și se relaxează la piscina din curte. De multe ori am discutat despre problemele comunității și despre cum localnicii se adună pentru a le discuta și caută soluții pentru a le rezolva. Atitudinea față de autorități este și aici sceptică, dar am observat un spirit mai puternic de acțiune – dacă ceva nu le place, vor căuta imediat soluții pentru a schimba situația.

poza 5

Ce îi sfătuiești pe cei care vor să plece cu Work and Travel?

Ce aș putea să zic la sfârșitul experienței mele? A fost bine, dar putea fi mai bine dacă mă informam mai serios. Acesta este sfatul meu către toți cei interesați de a se înscrie în proiect: puneți cât mai multe întrebări la agenție! Contează totul – cât de cunoscut este angajatorul, ce tip de muncă veți presta, câte ore pe săptămână vă vor fi alocate, cât de lungă va fi ziua de muncă, cât de real este să găsești un al doilea job, cu cine veți sta în casă, cu cine veți lucra... Sunt factori care par secundari la început dar care ajung să-ți definească experiența. Și cel mai important lucru este atitudinea pozitivă! Zâmbetul este contagios și îi ajută mult pe cei care au avut o zi mai grea, iar la sfârșitul experienței îți amintești anume acele momente care te-au făcut să ieși din zona ta de confort și să înfrunți experiențe noi.

 

Ultima modificare Marți, 08 Octombrie 2013 11:26
Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Cum sa alegi cel mai bun aspirator robot pentru locuinta ta?

Recomandare

Fose septice la cel mai bun pret.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.