De ce fiecare student ar trebui sa urmeze un curs de filosofie?

Scris de 

Lucrurile pe care le învățăm în decursul vieții ne folosesc la diferite acțiuni: la socializare, la locul de muncă, la școală, în afaceri, etc. Studiul filosofiei – fie un curs, fie pe o perioadă mai îndelungată - ar ajuta orice student în felul următor:

Ne forțează să gândim.

Epistemologia este teoria cunoașterii științifice. Ea face  referire la abilitatea  individului de a ști totul și întreg procesul de interacțiune al minții cu simțurile și lumea dinafară. Metafizica te ajută să definești ce înseamnă să exiști și cum totul există. Logica te invață să înțelegi gândirea critică. În schimb, filosofia analizează un anumit subiect dintr-o duzină de perspective.

 

Filosofia este dragostea de înțelepciune.  Ea ne face să gândim cu propria minte, să fim originali și autentici, să ne deschidem orizonturile spre cunoaștere și să ne dezvoltăm, să ne construim ca noi entități sociale.

 

Oferă un context pentru alte discipline

Filosofia este deja un concept cunoscut de studenții ce studiază istoria, literatura și teologia. Specializările umane urmează mentalitatea contemporană. Aceasta este reflectată și înregistrată în  scrierile filosofice din trecut.

 

Filosofii sunt cunoscuți încă de la cursurile de matematică. Descartes, Pitagora, Euclid, au fost toți filosofi. Cursurile academice din trecut au făcut legătura cu filosofia încă de pe vremea lui Platon și Aristotel,  având repercusiuni și în zilele de astăzi.

 

Te poți folosi de ea pentru a obține un job

Specializări ca business, asistență medicală sau inginerie, pun studenții direct pe linia de angajare, dar implicațiile filosofiei în aplicațiile practice sunt mai evidente. Desigur, valoarea rezultatelor variază în funcție de individ și de angajator, dar impactul general al deținerii unui curs de filosofie este de cele mai multe ori pozitiv.  Adică, un curs de filozofie va fi un plus pentru tine în viitoarea slujbă.

 

Te ajută să critici cu argumente

În filosofie, iți dezvolți capacitatea de a gândi pe cont propriu și înveți să te ancorezi în discuții diverse, având la bază resurse de gândire clară și argumentativă.  Odată cu gândirea argumentativă, vine și curiozitatea intelectuală, setea de cunoaștere și dorința arzătoare de dezvoltare a capacității cognitive, pentru că filosofia reprezintă „una dintre acele exersări ale minții omenești” care sunt importante pentru acele persoane care desfășoară activități complexe, cu tentă creatoare.

 

Ne învață să înțelegem viața.

Cum ne învață filosofia să înțelegem viața? Simplu. Ne încurajează să întâmpinăm viața cu ochii deschiși, curioși de ceea ce ne înconjoară. Ne ajută să îndepărtăm temerile în legătură cu noutatea și marile mistere. Și, mai mult decât atât, ne motivează să privim Universul și să ne adresăm întrebări legate de el, de noi, de ființa umană. Pentru că, odată înțeleasă,  viața nu mai este legată de propria persoană. Arta de a înțelege viața este defapt prețuirea ei și a tuturor ființelor umane.

 

Filosofia îți oferă multe lucruri pentru dezvoltarea personală, dar ceea ce nu-ți oferă este o meserie. Este o idee falsă faptul că filosofia reprezintă un mijloc de supraviețuire. Poziția de filosof este de mult apusă.  Însă, filosofia influențează și îmbunătățește meseriile post-decembriste: jurnalism, comunicare, studii europene.

 

Canada a implementat educația filosofică pentru a provoca studenții să fie competitori de succes în lumea afacerilor. Dacă România ar implementa acest concept, ai lua în considerare aplicarea la măcar un curs de filosofie? Spune-ne și nouă printr-un comentariu. 

 

Sursa foto: wageningenur.nl

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.