O microsonda elecronica de 1 milion de euro a fost achizitionata de Facultatea de Biologie si Geologie

Scris de 

Facultatea de Biologie şi Geologie, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, printr-un program european destinat dotării cu aparatură de ultimă generaţie destinată cercetării, a achiziţionat o microsondă electronică în valoare de un milion de euro, unică în România. Microsonda este capabilă să „scaneze” un mineral sau un material sintetic până la profunzimea de un micron, oferind astfel informaţii de natură chimică despre compoziţia obiectului studiat. Aparatul este important îndeosebi pentru oamenii de ştiinţă, dar poate fi extrem de utilă şi pentru mediul economic.

„Această microsondă electronică este folosită cel mai frecvent pentru cercetare în geologie, mai specific în domeniul mineralogic, geochimic şi petrologic. Ea este destinată cercetării fundamentale, care în geologie implică aspecte complexe şi are ca zonă de cercetare tot ceea ce înseamnă litosferă (partea superioară a mantalei, crusta şi ce se află la suprafaţă). Adâncimea de penetrare în interiorul unui mineral este foarte mică, de ordinul micronilor. De obicei sonda este destinată studiului suprafeţelor, iar zona pe care putem să măsurăm este de un micron. Este cea mai mică zonă. Şi putem să aflăm cu această sondă ce elemente chimice se află în suprafaţa aceea de un micron”, a explicat profesorul Constantin Balica, de la Departamentul de Geologie al Facultăţii de Biologie şi Geologie, UBB.

 

Dincolo de importanţa pentru proiectele de cerectare, folosirea unei asemenea sonde este importantă şi pentru mediul economic, deoarece rezultatele pe care le oferă îi poate ajuta pe administratorii firmelor care activează în domeniul geologic sau al exploatărilor minerale să afle informaţii de o mare precizie, care îi poate scuti de cheltuieli inutile şi posibil foarte mari. În general aceste analize se fac doar în străinătate, dar acum există posibilitatea efectuării lor şi în ţară, la Cluj.

 

Acest studiu de cercetare geocronologică a rocilor a fost finanţat prin CNCSIS cu o sumă de peste 200.000 de euro. Microsonda electronică a fost achiziţionată recent în cadrul unui proiect mai mare al UBB, de refacere a infrastructurii de cercetare, care a avut o valoare de 13 milioane de euro şi s-a realizat pe parcursul mai multor ani.

 

Sursa: news.ubbcluj.ro

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.