Ziua Limbii Romana va fi sarbatorita in Canada si SUA

Scris de  Iul 28, 2015

Institutul Cultural Român de la New York organizează în premieră în spaţiul nord-american,  în perioada 15 – 18 august 2015, seria de spectacole muzical-literare intitulată Festivalul Limbii Române în Canada şi SUA, dedicată sărbătoririi  Zilei Limbii Române.

 

La  triplul eveniment – programat la Montreal (15 august), Ottawa (16 august) şi New York, la sediul institutului (18 august) – participă: marele compozitor şi virtuoz interpret la mai multe instrumente muzicale (violoncel, pian etc.) Eugen Doga  – a cărui creaţie  a intrat cu mare succes în circuitul european şi universal al valorilor muzicale; „Valsul” său a fost declarat parte a Patrimoniului UNESCO – ,  vestitul  naist şi dirijor Vasile Iovu, talentata  scriitoare şi scenaristă  Luminiţa Dumbrăveanu, şi apreciatul regizor artistic şi om de televiziune Teodor Guţu, toţi patru din Republica Moldova. Acestora li se alătură Ala Mîndicanu, fost deputat în Parlamentul de la Chişinău, actualmente  preşedinte al Comunităţii Moldovenilor din Quebec, cea care, de-a lungul anilor, s-a remarcat prin organizarea a nenumărate evenimente cultural-artistice destinate comunităţilor româneşti din ţara de adopţie şi care a publicat volumul Dor de libertate (2007).

 

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte în România la 31 august, la aceeaşi dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova, din 1990. În România, sărbătoare a fost instituită prin Legea nr. 53/2013, adoptată de Parlament.

 

În cele două ţări, dar şi în comunităţile româneşti din lume sărbătoarea este onorată prin organizarea unor manifestări culturale şi ştiinţifice menite să încălzească sufletele celor care s-au născut în limba română, iar celor care nu o cunosc să le arate contribuţia ei – ca expresie identitară a poporului român – la dezvoltarea civilizaţiei universale.

 

Sursa: edu-news.ro

Ultima modificare Marți, 28 Iulie 2015 22:26
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.