Un pas important pe calea catre succes - Managementul Timpului

Scris de  Sep 05, 2015

Timpul e singura resursă limitată. Timpul nu se poate economisii, ci se poate doar consuma într-un mod cât se poate de eficient. Cel mai "eficient" instrument de economisire a timpului pentru cei mai mulți dintre noi este ziua de mâine. Managementul timpului este descris ca acțiunea de a controla evenimentele. De aceea pentru a asigură un bun control asupra timpului de care dispunem în fiecare zi, trebuie să aplicăm si să respectăm o serie de reguli.

 

Acestea sunt reguli simple și nu necesită cunoașterea unor formule magice. Timpul este o resursa limitată contrar crezului multor persoane care percep timpul într-o formă liniară, crezând că vor mai avea șansa de a finaliza în ziua următoare ce nu au putut finaliza azi.

Aceasta este una din principalele probleme cu care majoritatea dintre noi se confruntă, incorecta apreciere a duratei fiecărei activități pe care o derulăm. O altă cauză care generează această atitudine, constă în lipsa unor obiective bine definite pentru a putea ști cu exactitate unde ne îndreptăm și ce dorim să atingem.


Însă un lucru este cert pentru noi toți: timpul trebuie să fie utilizat eficient. Dar cum vom putea îndeplini acest deziderat dacă nu avem o viziune de ansamblu asupra activităților noastre, dacă nu avem obiective și plan de lucru, dacă nu avem priorități definite și mai ales dacă desfășurăm zilnic activități "răpitoare de timp".

Iată o scurtă lista care cuprinde o serie de activități care ne răpesc timpul și pe care adesea nu reușim să le constietizam:

- Vizionarea excesivă de filme și seriale;

- Navigarea fără scop pe internet;

- Lipsa unui program organizat;

- Lipsa unei planificări pe termen lung.

 

Lista poate continua, însă este important de reținut că acești "hoți de timp" ne afectează zi de zi buna desfășurare a activităților noastre și trebuie să îi combatem.

Posibile soluții de controlare a frecvenței apariției acestor factori perturbatori, pot fi:

- Stabilirea clară a obiectivelor;

- Utilizarea unei agende;

- Stabilirea unui set de reguli în ceea privește navigarea pe internet și  vizionare de filme/seriale;

- Focalizați-vă pe oportunități, nu pe probleme;

- Refuzați să faceți treburi neimportante;

- Prioritizati;

- Învățați să spuneți NU.

 

Pe lângă aceste reguli pe care le puteți transpune cu ușurință în activitățile dumneavoastră de zi cu zi, trebuie să ținem cont și de ciclul energiei umane, pentru a identifica momentele zilei în care suntem energici și care sunt momentele zilei în care nu ne putem concentra asupra unor sarcini complexe.

 

Este foarte important să identificăm acest aspect deoarece vom putea avea o apreciere realistă a volumului de muncă pe care îl putem satisface într-o zi și totodată putem observa de ce suntem neproductivi în anumite momente ale zilei.

 

Nu este ușor să menținem un bun control asupra timpului, pentru a reuși să îl utilizăm în mod corespunzător nevoilor noastre, însă putem conștientiza că avem anumite probleme în administrarea timpului și apoi să identificăm soluții care să ne readucă pe calea dorită.

 

Sursa foto: 

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.