Facebook-ul si depresia. Exista o legatura intre cele doua?

Scris de 

Încă de la momentul când această rețea de socializare a fost creată, Facebook s-a dovedit a fi un fenomen mondial căruia psihologii nu i-au dat de capăt nici azi. Facebook a fost un instrument pozitiv de promovare, dar a avut și un efect negativ asupra utilizatorilor. Ultimele studii au arătat că această rețea de socializare poate fi o cauză destul de dăunătoare a depresiei. Folosirea excesivă a Facebook-ului  poate conduce la însingurare și la scăderea stimei de sine, ne spune un studiu realizat Universitatea Humboldt din Berlin și de Universitatea Tehnică Darmstadt.

Chiar dacă în aparență Facebook-ul ne încurajează să fim sociali, în realitate, mulți dintre utilizatori se lasă prinși prea mult timp printre ultimele notificări ale prietenilor.

 

Studiile arată navigarea exagerată pe această rețea de socializare conduce spre sentimente negative, de excludere, mai degrabă decât de includere în grupurile sociale. Cei care sunt mai mereu prezenți pe Facebook au toate șansele să devină din ce în ce mai izolați, devenind absorbiți în propriile identități virtuale, ne spun aceste studii. Cercetarea germană condusă de Prof. Hanna Krasnova a realizat două studii cu 600 de utilizatori ai rețelei Facebook. Rezultatele au arătat că această rețea poate să provoace sentimente de invidie intensă și poate avea un impact negativ asupra vieții noastre.

 

Aproximativ 36 din cei care au fost testați au spus că se simt de multe ori frustrați atunci când vizualizează alte profile de Facebook. Aceștia invidiau vacanțele în care prietenii lor mergeau, stilul de viața al altor oameni sau chiar țineau cont de câte like-uri sau urări de ,la mulți ani” primeau alții în comparație cu ei.

 

În relațiile față-în față pe care le avem cu oamenii, invidia este în general moderată și alimentată de niște elemente pertinente, de multe ori. În schimb, utilizatorii Facebook sunt invidioși pe cele mai nesemnificative aspecte cum ar fi poze mult mai reușite de profil sau poze mai multe de la ieșiri în oraș.

 

Concluzia acestui studiu afirmă că utilizatorii folosesc această rețea mult mai mult în scopul acesta negativ, de a interpreta și de a analiza cât succes au ceilalți, decât în sprijinul socializării, oferindu-ne astfel ocazia nocivă de a aduna cât mai multe temeri și frustrări. Iar pentru cei vulnerabili, singura soluție ar fi ștergerea contului pentru a reuși să scape de aceste dezavantaje pe care Facebook-ul le aduce în discuție.

 

Tot studiul ne spune că ar trebui să încercăm să ne controlăm această rețea și implicit gelozia, înainte ca aceste sentimente nefaste să ne afecteze existența. Dar verificarea zilnică a profilului și o medie de 130 de prieteni poate face acest lucru destul de dificil.

 

Echipa Campuscluj.ro este foarte curioasă să îți afle părerea în legătură cu acest studiu, așa că așteptăm comentariile tale cu privire la acest subiect controversat! Ești de acord cu rezultatele acestui studiu sau ai altă opinie?

 

Sursa foto: enggworld.com

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.